home       biography       publications       speeches       organisations       images       @contact

Nevoia de actiune urgenta in Sudan

Ziua (Romania), 27 May 2004


Daca sintagma "sa nu se mai intample niciodata" are vreun sens pentru politica internationala atunci trebuie sa se actioneze imediat pentru oamenii din Darfur, din vestul Sudanului.

Anul trecut, Guvernul Sudanului a intreprins o campanie brutala a pamantului parjolit impotriva populatiilor africane din Darfur. Khartoum a inarmat si a sprijinit militiile arabe Janjaweed pentru a practica pedepse colective impotriva populatiei civile din Darfur, in special impotriva triburilor Fur, Zaghawa si Massalit, care au fost acuzati de rebeliune. Sprijinite de bombardamentele aeriene guvernamentale, atacurile militiilor Janjaweed au distrus sat dupa sat: ucigand civili in mod nediscriminatoriu, jefuind putinul care putea fi jefuit si savarsind violuri in masa. Prin distrugerea rezervoarelor de apa si a depozitelor de hrana, militiile Janjaweed si-au manifestat intentia de a-i ucide si pe cei care au supravietuit masacrului initial.

Cifrele sunt infricosatoare. Pana in prezent zeci de mii de oameni au fost ucisi si peste un milion au fost siliti sa se refugieze, traind in prezent in tabere mizerabile unde mor din cauza bolilor si a malnutritiei. Conform USAID chiar daca razboiul ar inceta imediat, este foarte probabil ca inca 100.000 de oameni sa moara in Darfur in lunile urmatoare din cauza situatiei umanitare disperate.

Luni de zile, Khartoum a blocat accesul deplin la persoanele refugiate din Darfur care au nevoie disperata de ajutor. Agentiile de ajutor pot sa acorde o parte din ajutorul necesar insa Guvernul din Sudan impiedica o desfasurare deplina.

Luna trecuta la comemorarea ONU a genocidului din 1994 din Rwanda, Kofi Annan a subliniat situatia actuala din Sudan cerand imbunatatirea accesului la refugiati. Daca nu li se va acorda acces deplin expertilor umanitari in Darfur, comunitatea internationala trebuie sa fie pregatita sa actioneze, chiar si militar, a declarat Kofi Annan.

Insa nimic nu s-a imbunatatit de la aceste declaratii. Atacurile militiilor Janjaweed continua, si, pentru a inrautati lucrurile va incepe sezonul ploios, iar fermierii din Darfur nu vor putea realiza semanaturile. Nevoia de ajutor umanitar nu este doar imediata, ci este si pe termen lung.

Recurgerea la o actiune militara colectiva care contrazice norma neinterventiei, nu este niciodata o solicitare facila si intotdeauna trebuie sa constituie ultimul mijloc. Responsabilitatea primara a unui stat de a-si proteja cetatenii trebuie sa fie respectata chiar de catre respectivul stat. Oricum, in fata unei pierderi de vieti omenesti pe scara larga datorita actiunii sau inactiunii unui stat, ca si actele de purificare etnica, in aceste cazuri principiul neinterventiei cedeaza in fata responsabilitatii internationale de a proteja.

Problema centrala nu este dreptul interventiei ci responsabilitatea comunitatii internationale de a proteja cetatenii unui stat atunci cand statul renunta la aceasta responsabilitate. Sudanul a renuntat la aceasta responsabilitate si este complice la atrocitatile din Darfur. Comunitatea internationala trebuie sa actioneze.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au nici o scuza pentru intarzierea fata de Darfur. Anumite ezitari initiale referitor la o atitudine dura fata de Sudan se datoreaza ingrijorarii fata de un posibil razboi civil in Sudan. Oricum, macelul continuu din Darfur depaseste astfel de ingrijorari.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa aplice orice fel de presiuni care se pot aplica, insa trebuie sa stabileasca faptul ca o optiune militara este foarte valabila in cazul in care Khartoum nu isi imbunatateste atitudinea. O rezolutie ONU ar trebui sa includa cel putin cinci puncte. In primul rand trebuie sa condamne ceea ce se intampla si sa ceara incetarea violarii legilor internationale. In al doilea rand ar trebui sa impuna un embargo asupra livrarilor de armament pentru Sudan si sa ceara dezarmarea militiilor Janjaweed. In al treilea rand rezolutia ar trebui sa solicite reintoarcerea refugiatilor la locurile de origine. In al patrulea rand trebuie autorizata o echipa internationala care sa investigheze crimele de razboi din Darfur. Si in incheiere ar trebui sa contina un avertisment clar pentru Khartoum. Trebuie sa fie stabilit un raport periodic asupra situatiei din Darfur, iar in cazul in care se constata o continuare a crizei umanitare Consiliul de Securitate sa poata autoriza o interventie militara pe baza principiilor responsabilitatii de a proteja.

Zecile de mii de oameni din Darfur ale caror vieti se afla in pericol merita sa fie protejati. Daca propriul lor Guvern refuza sa acorde aceasta protectie, comunitatea internationala trebuie sa fie gata sa o faca, chiar si prin intermediul fortei daca este necesar.